Avantajele ochelarilor de vedere cu protecție UV și anti-strălucire

Citeste mai jos

De când au fost descoperite în anul 1801 de către fizicianul german Johann Wilhelm Ritter, razele ultraviolete ne-au dat bătăi de cap tot mai mari, chiar dacă Planeta noastră ne protejează de cele mai periculoase dintre ele, UV-C, datorită stratutului de ozon. Rămânem însă cu UV-A și UV-B.

Primele dintre ele, care înseamnă în jur de 95% dintre ultravioletele care ajung pe suprafața pământului, sunt prezente pe tot parcursul anului. Chiar și în zilele cu nori. Celelalte sunt mai puternice și pot provoca arsuri solare în cazul unei expuneri îndelungate – exact, acelea care îți pot strica concediul.

În ceea ce privește efectele acestora asupra ochilor tăi, arsurile corneei și cataracta pot fi afecțiuni cauzate de expunerea în special la radiațiile UV-B, pentru că pe celelalte corneea noastră „știe” să le absoarbă. Iată, așadar, câteva avantaje ale ochelarilor cu factor de protecție.

Îți protejează ochii

Radiațiile UV nu numai că pot afecta pielea pleoapelor, însă pot ataca și corneea, dar și alte părți ale ochiului. De asemenea, acestea cresc riscul de cataractă și contribuie la degenerarea maculară.

Firește, lucrurile astea nu se întâmplă atunci când mergi spre job sau ieși în oraș cu prietenii. Deși, depinde totuși despre ce fel de job vorbim, pentru că mulți angajatori nu le oferă măsuri de protecție celor care, spre exemplu, lucrează în spații deschise.

Așadar, că petreci jumătate de zi pe pârtie sau ești șef de șantier, o pereche de ochelari cu factor de protecție e o alegere înțeleaptă.

Elimină reflexiile inoportune

Dacă ai avut ochelari fără factor de protecție și fără anti-strălucire, probabil știi că uneori, din cauza reflexiilor nedorite ale luminii, poate fi dificil să găsești unghiul optim în timpul unui video call, a unei fotografii sau chiar atunci când lucrezi la computer. Problemele astea sunt rezolvate, pentru că acest tip de lentile elimină strălucirea, în așa fel încât ceilalți să-ți vadă ochii, iar tu să poți avea o „imagine” clară.

Reduc stresul vizual

Indiferent că ești la plajă sau la birou, lentilele cu tratament anti-UV și antireflexie vor reduce oboseala ochilor, care poate fi foarte neplăcută și chiar să-ți influențeze negativ stilul de viață și randamentul la serviciu. Astăzi, datorită noilor tehnologii, avantajele sunt numeroase, având în vedere că lentilele anti-UV și antireflexie pot fi personalizate în funcție de activitățile pe care obișnuiești să le faci mai des, fie dacă jobul tău presupune lucrul la computer sau, dimpotrivă, ești un spirit liber și aventurier, care petrece mult timp în aer liber.

Referințe:

https://www.visioncenter.org/eyeglasses/anti-glare/

https://www.allaboutvision.com/sunglasses/spf.htm