Ce sunt lentilele progresive și de ce sunt importante

Citeste mai jos

Ai început să ai probleme cu vederea când vrei să citești sau când privești obiecte din imediata apropiere? Probabil că ai încercat să cumperi o pereche de ochelari pentru vedere de la magazin și te-ai obișnuit să-i iei cu tine pestre tot. Cam inconfortabil, așa-i? Atunci ai nevoie de o pereche de lentile progresive.

Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive sunt un tip de lentile multifocale, cu variație de putere, care te ajută să vezi la toate distanțele de care ai nevoie în viața cotidiană, plecând de la zona de citit (35-40 cm), intermediar (în special zona de computer/desktop) și distanță (condus, plimbări, privit la TV etc). Cu alte cuvinte, putem spune că este o pereche de ochelari 3 în 1, iar astfel nu vei mai fi nevoit să ai tot timpul trei perechi diferite de ochelari cu tine. Nevoia pentru astfel de lentile crește exponențional odată cu vârsta, de obicei încep în jurul vârstei de 40 de ani, când mulți dintre noi întâmpină primele probleme de focalizare la distanțe mici. De obicei, simptomele continuă să se agraveze până în jurul vârstei de 65 de ani.

Acest lucru poartă numele de prezbiopie, iar una dintre cauzele apariției acesteia poate fi legată de faptul că, în timp, cristalinul devine mai rigid, își pierde din flexibilitate și din abilitatea de a focaliza. Un alt simptom al prezbiopiei este apariția durerilor de cap sau a unei tensiuni la nivelul ochilor după ce ai citit, ai lucrat concentrat de la o distanță mică sau după expunerea la razele ultraviolete, iar medicul tău va stabili diagnosticul de prezbiopie după un examen ocular.

Cum ajută lentilele progresive prezbiopia?

Pe lângă faptul că poți vedea din nou clar la toate distanțele, folosind o singură pereche de ochelari, lentilele progresive pot fi îmbunătățite prin aplicarea unor tratamente diverse, astfel încât să fie sporite confortul și protecția ochilor împotriva luminii artificiale și razelor ultraviolete. În același timp, aceste tratamente oferă rezistență și durabilitate mai mare lentilelor. Însă, trebuie să ții cont că e nevoie de o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată de adaptare a ochilor. De obicei, e nevoie de doar câteva săptămâni.

Sfaturi pentru acomodarea cu lentilele progresive

În primul rând, e important să privești în partea de jos a lentilelor atunci când citești sau lucrezi de aproape, să privești înainte pentru a vedea clar la distanță, dar și să te uiți între aceste două puncte pentru distanța intermediară, cum ar fi atunci când lucrezi pe laptop sau desktop.

De asemenea, trebuie să fii pregătit cu ideea că poți simți amețeli sau o stare generală de oboseală, din cauza faptului că privești prin partea greșită a lentilei. Cea mai la îndemână recomandare este să-i porți treptat, de la perioade scurte la perioade mai lungi. Spre exemplu, doar câteva ore în primele zile sau chiar în prima săptămână, iar apoi să crești gradul timpul de purtare.

Dacă totuși nu te poți obișnui cu noile tale lentile progresive nici după câteva săptămâni, producătorii de lentile consacrați precum Hoya, Nikon, Essilor sau Zeiss oferă garanție de neadaptare, ce presupune înlocuirea lentilelor progresive cu perechi separate. Consultă opticianul care te-a consiliat la achiziție legat de această situație și vei găsi varianta cea mai bună.

Rata de neadaptare la lentilele progresive este foarte mică, în cazul nostru sub 3%, iar acest lucru poate fi încurajator pentru tine în vederea alegerii celei mai bune variantei.

Factori care influențează adaptarea la lentilele progresive

Adapatarea la lentilele progresive este influențată de trei factori esențiali: corectitudinea prescripției oftalmologice (asigură-te că este una corectă cerând sfatul specialistului și eventual efectuează o nouă verificare înainte de plasarea comenzii), montajul (asigură-te ca acesta este făcut într-un centru specializat – EyeTemple folosește Visioffice X, cel mai avansat aparat de masurat centrarea lentilelor, pentru a ne asigura că poziționarea dioptriilor în lentila multifocală este una optimă pentru tine) și calitatea lentilei progresive.

Există foarte multe variante în piață, ideal este să alegi unul dintre producătorii consacrați enumerați mai sus și să fii consiliat corect de către optometrist pentru alegerea celei mai bune varinte de lentile. Evită produsele de slabă calitate în alegerea lentilei progresive, pentru că de cele mai multe ori acestea duc la neadaptare și o vedere neclară.

Surse:

https://www.webmd.com/eye-health/about-progressive-lenses

https://www.healthline.com/health/what-are-progressive-lenses