Cele mai frecvente greșeli de întreținere a ochelarilor

Citeste mai jos

Ți-ai șters ochelarii de vedere cu tricoul sau cu un șervețel de bucătărie? I-ai lăsat pe bordul mașinii până ai dat o fugă la supermarket sau îi dezinfectezi cu spirt medicinal? Ei bine, toate lucrurile astea, dacă nu cumva știai deja, nu sunt recomandate, ba chiar îți pot degrada lentilele sau rama ochelarilor. Iată cele mai importante greșeli pe care le poți face când vine vorba despre întreținerea ochelarilor de vedere.

Cureți ochelarii cu soluții care conțin alcool

Deși poți fi tentat să-i ștergi cu spirt sau geluri dezinfectante, alcoolul distruge tratamentele aplicate pe lentile și, în timp, le scade rezistența. În plus, dacă ochelarii tăi de vedere au rame din acetat, riscul ca acestea să se deterioreze crește, în special textura materialului (își pierde luciul/strălucirea) . De aceea, sfatul nostru e să-ți întrebi opticianul ce soluție de curățare e recomandată pentru ochelarii tăi sau să mergi pe varianta clasică, eficientă și inofensivă: jet de apă și săpun, dar musai cu pH neutru.

Prinzi ochelarii doar cu o mână sau îi porți pe cap

Știi probabil că e recomandat să deschizi și închizi ecranul laptopului cu ambele mâini. Aceeași poveste e și în cazul ochelarilor. Astfel, eviți deformarea brațelor și a balamalelor. De asemenea, dacă ai obiceiul să-i porți pe cap, trebuie să știi că treaba asta poate duce la deformarea ramei, dar și la zgârierea lentilelor. Totodată e riscant, pentru că la mișcări bruște îi poți scăpa și sparge.

Uiți ochelarii în mașină vara

E un obicei pe care majoritatea purtătorilor de ochelari îl au, mai ales cei cu dioptrii relativ mici, care sunt obișnuiți fără ei atunci când nu-i folosesc la condus, ori la birou. Însă temperaturile ridicate sunt periculoase, pentru că există riscul ca tratamentul aplicat pe lentile să se exfolieze, iar rama să se deterioreze. Nu-i lăsa niciodată pe bordul mașinii, în razele soarelui, pentru că lentilele se vor degrada rapid, în doar câteva minute, din cauza faptului că parbrizul va acționa precum o lupă asupra lor. Același lucru e valabil și în cazul în care-i lași la plajă, în soare puternic, când îi porți la grătar sau la saună și în orice alte condiții în care există o sursă de temperatură excesivă.

Îi lași noaptea pe birou

Știm, ai terminat treaba, abia aștepți să te ridici de pe scaun și să te relaxezi. De aceea, mulți dintre noi au obiceiul să-și lase peste noapte ochelarii de vedere pe masa unde lucrează, dacă nu-i mai folosesc apoi în restul serii. A doua zi, însă, pe lentile vei găsi particule de praf și vei fi tentat să-i ștergi cu tricoul, pentru că s-ar putea să nu mai ai răbdare să-i speli, iar astfel ai șanse mai mari să le zgârii lentilele. Așa că încearcă să lași ochelarii în toc seara.

Ștergi lentilele cu șervețele de bucătărie sau prosop

Probabil cel mai păgubos obicei, pentru că e practicat des, e acela să ștergi lentilele ochelarilor de vedere, fie uscați, fie după ce îi speli, cu un șervețel sau prosop. Uneori, acestea pot avea resturi abrazive pe care nu le observi și să zgârii foarte ușor lentilele. De asemenea, șervețelele lasă de obicei puf și fibre pe lentile. Folosește întotdeauna doar lavete din microfibră de la producătorii de lentile.

 

Referințe:

https://www.allaboutvision.com/eyeglasses/how-to-clean-glasses.htm

https://www.americasbest.com/patient-education/eyeglasses/top-8-tips-to-care-for-your-eyeglasses